Zajímavosti

* * * * * * *

Olivové mýdlo: tisíciletý lékař, masér i kouzelník s lidskou krásou

Mýty a historie vítěze mezi mýdly

 Olivové mýdlo: tisíciletý lékař, masér i kouzelník s lidskou krásouStejně jako olivový olej nemá konkurenci také olivové mýdlo. Tuhle „kostku“, vyrobenou podle prastaré receptury vycházející z přírody samotné, nepřeválcovala ani záplava moderních kosmetických přípravků. A když, tak jen na krátký čas. Současný trend jak na americkém, tak na evropském kontinentu, s tradičním olivovým mýdlem velmi vážně počítá.

 Jeden z mýtů praví, že původní vlastí mýdla jako takového je řecký ostrov Lesbos.

Vody v okolí chrámu, kde se obětovávala zvířata bohyni Artemis, s sebou často unášely zvířecí ostatky a spálený tuk, který tvořil na vodě žlutavý zákal. Místní ženy, které v potocích praly, si všimly, že je prádlo čistější, když je voda žlutá. Básnířka Sapfó prý popsala tento jev v jedné ze svých básní, a místní na její počest nazvali proces vzniku mýdla „Saponopiisi“ (Sapó / Sapfó + píisi = báseň).

Řekové pochopili, že základní přírodní materiál pro výrobu mýdla je tuk. A tak použili to, co se nalézalo v dostatečném množství v okolní přírodě – olivový olej. Tak se zrodilo čisté olivové mýdlo. Řecká mytologie zmiňuje jeho použití olympskými bohyněmi, kterým, jak známo, na kráse velmi záleželo.

 Starověcí Řekové a Římané používali olivové mýdlo dvojím způsobem – jako lék na rány a jako prostředek pro dokonalou hygienu.  

Jednou z dneškem trochu pozapomenutých řeckých a římských zkušeností je fakt, že masáž za pomoci přírodního olivového mýdla pomáhá zpevnit pokožku a svaly. Starověcí atleti na tohoto pomocníka nedali dopustit!

Tehdejší kult krásného těla navíc vítal samet obličeje i celého těla, který po sobě olivové mýdlo zanechává. Používalo se i na vlasy, a lidé byli nadšení z objemu a lesku, který dávalo jejich účesům.  Matky navíc olivové mýdlo považovaly za jediný prostředek vhodný k hygieně citlivé dětské pleť.

 Až do dnešních dnů je v Řecku mnoho hospodyněk, které si vyrábějí olivové mýdlo podomácku. Používají usazeninu vzniklou po přefiltrování oleje, vodu, louh a sůl.

Továrny na výrobu olivového mýdla vznikly v Řecku až po osvobození země od turecké nadvlády, tedy v první polovině 19. století, a zůstávají převážně rodinnými firmami pyšnými na své tradice.

Mýdlo se zde vyrábí tradičním způsobem, bez chemických přísad a barviv a suší se přírodním způsobem.  Je antialergické, vhodné pro časté používání jak na obličej, tak na tělo, ideální i pro citlivou dětskou pokožku. Čistí, aniž by dráždilo a vysušovalo, je bohaté na vitamíny E a A. Navíc je velmi účinné pro hluboké čištění pórů a doporučuje se tedy i lidem, kteří mají problémy s akné.

Novější výzkumy prokazují, že chrání i před možným nepříznivým účinkem slunečních paprsků a radioenergií. Proto se používá například i v provozech, kde pracující přicházejí do styku s nebezpečnými látkami.

 Trocha vědy

 Žádné jiné mýdlo vyrobené z rostlinných olejů, o mýdlech z živočišných tuků ani nemluvě, neposkytuje takovou koncentraci vitamínů, esenciálních mastných kyselin a přírodních antioxidantů jako mýdlo, pro nějž byl základní surovinou olivový olej. Toto jedinečné mýdlo v sobě obsahuje všechny vzácné látky z olivového oleje, při jeho výrobě nebyly použity žádné syntetické chemikálie, parfémy ani živočišné tuky. Má přirozenou mýdlovou vůni a jeho přínos pro pokožku je mnohostranný:

Mimořádný hydratační efekt díky přirozenému obsahu glycerinu,triterpenových kyselin, které mají schopnost vázat vodu. Má antibakteriální a antimykotický účinek, protože obsahuje sodné soli. Vysokou účinnost proti plísním ve srovnání s mýdly jiného složení mu dává komplex přírodních fenolů. Fenoly a fenolové kyseliny v olivovém oleji i mýdle navíc tvoří jedinečnou směs přírodních látek, které zejména při společném působení znásobují svůj antioxidační efekt proti volným radikálům a schopnost filtrovat sluneční záření.

Výsledkem přítomnosti vitaminu E, karotenoidům, aromatickým alkoholům a linolové kyseliny v olivovém oleji je silný účinek proti stárnutí kůže.

Hojivý efekt, který znal již starověk, je daný přítomností triterpenových kyselin a uhlovodíku zvaného skvalén. Ten je přirozenou součástí kožního mazu a vytváří na pokožce film, který udržuje přirozenou vlhkost pokožky. Přispívá k regeneraci pokožky, zlepšuje průběh kožních onemocnění, urychluje hojení poranění kůže a významně působí proti jejímu stárnutí. Má schopnost zjemňovat vrásky kolem očí a úst. Skvalén se hojně vyskytuje v rostlinných olejích, zejména v olivovém oleji a z něj přechází do olivových mýdel.

Zelené nebo bílé?

Olivové mýdlo: tisíciletý lékař, masér i kouzelník s lidskou krásouOlivová mýdla se vyrábějí ve dvou barevných variantách - bílé a zelené. Zbarvení způsobuje obsah přírodního zeleného barviva chlorofylu. Zatímco pro dosažení bílé barvy se chlorofyl z mýdlového polotovaru odfiltrovává pomocí filru z jemného křemičitého písku, do mýdel zelené barvy je pro její zvýraznění chlorofyl přidává. Kromě vlivu na barvu má chlorofyl řadu významných vlastností: podporuje regeneraci pokožky, napomáhá hojení drobných poranění kůže a díky antibakteriálním účinkům zabraňuje zánětům (ze stejného důvodu se přidává také do zubních past).

Zelené i bílé mýdlo se těší velké oblibě. Zelené považují jižané za více „rychle uzdravující“ a bílé za více „udržující a pečující“. V každém případě jsou oba druhy opravdovými kouzelníky denní hygieny!

 Mydlí se celá rodina

 Po záplavě úžasných (a zpravidla dost drahých) kosmetických přípravcích z všudypřítomných reklam se olivová mýdla postupně vrátila zpět i do koupelen mladých řeckých rodin. Babičky a dědečkové, kteří tradici nikdy neopustili, to komentují slovy: My jsme vám to říkali.

„Požíváme ho všichni a jedno olivové mýdlo máme vždycky navíc i pro našeho pejska,“ nechala se slyšet soluňská dáma. „Zbavilo ho dlouhodobého ekzému a má díky němu srst jako plyšová hračka.“

 (gias)

* * * * * * *

Třezalkový balzám pomáhal již ve staré Spartě

Základem třezalkového oleje by měl být - ideálně - kvalitní olej olivový, ve kterém se rostlina louhuje za prastarými zkušenostmi prověřených  podmínek. Výsledkem je olej tmavěrudé barvy se specifickou jemnou vůní.Třezalkový balzám pomáhal již ve staré Spartě
Dodnes se nejen v Řecku hojně využívá pro potlačování ischiasu a revmatických bolestí, bolestí kloubů a otokům. Ale také na jakýkoliv druh vředů a boulí, modřin a pohmožděnin, výronů, bodnutí hmyzem, na popáleniny a záněty. Zastánci přírodní medicíny jej doporučují také na křeče, svalové bolesti, neuralgie a bolesti hlavy. Třezalkovým olejem se postižená část namaže nebo lehce masíruje, popřípadě aplikuje místně olejem namočená gáza. Třezalkový olej je také ideální pro terapeutické nebo relaxační masáže.
Využití třezalkového oleje je převážně vnější, ale jsou lidé, kteří jej užívají také vnitřně, především u bolestí břicha, bolestivého trávení, reflux jícnu (pálení žáhy) a při překyselení žaludku.

Klub pevného zdraví vzp

Poskytujeme slevy členům Klubu pevného zdraví VZP